מטופלים עם אנמיה חרמשית (Sickle Cell Anemia - SCA) חווים עקה מטבולית במוח עם עלייה בשיעור החמצן המופק (Oxygen Extraction Fraction - OEF) על מנת לפצות על ירידה בכושר נשיאת החמצן עקב האנמיה. טרם ידוע עם האנמיה היא האחראית הבלעדית לעקה מטבולית זו.
עוד בעניין דומה
בעזרת MRI החוקרים אספו מדידות OEF לפי ווקסלים על מנת לבחון את ההשערה כי OEF גבוהה גם בקבוצת מקרי הביקורת עם אנמיה (Anemic Controls - AC) שאיננה SCA, בהשוואה לקבוצת מקרי ביקורת בריאים (Healthy Controls - HC). עם זאת החוקרים שיערו כי OEF יהיה גבוה יותר במטופלים עם SCA גם בהשוואה ל-AC.
120 נבדקים (מתוך מדגם של 159) עברו בדיקת MRI של המוח (34 HC,י 27 AC,י59 SCA). בעוד רמות ההמוגלובין היו נמוכות יותר בקבוצת AC לעומת HCי(p<0.001), לא נראה הבדל ברמות ההמוגלובין בין קבוצות AC בהשוואה ל-SCAי(p=0.001). במודל רב-משתני עם תקנון עבור רמת המוגלובין, שיעורי OEF כלל-מוחי נותרו גבוהים באופן מובהק בקבוצת SCA לעומת HCי(p=0.001), אך לא בהשוואה בין קבוצות AC לקבוצת HC (p=0.935). שיא ה-OEF היה באזורי גבול במוח בקבוצות SCA ו-AC, אך נפח אזורי חומר לבן עם OEF מוגבר היו קטנים יותר עבור ACי(1.8%) לעומת SCAי(58%). בעוד האוטמים היו בעיקר באזורים עם OEF מוגבר, היו יותר מטופלים מקבוצת SCA עם אוטמים בהשוואה למטופלים מקבוצת ACי(p<0.001).
מסקנת החוקרים הייתה כי ילדים עם SCA סובלים מ-OEF מוגבר בהשוואה למקרי ביקורת עם וללא אנמיה, לאחר תקנון עבור רמת האנמיה. ממצאים אלו מציעים כי ישנם מאפיינים פתופיזיולוגיים אחרים מלבד אנמיה התורמים לעקה המטבולית המוחית של ילדים עם SCA.
מקור: