הקווים המנחים ממליצים על נטילה של תוסף ברזל בשעות הבוקר יחד עם חומצה אסקורבית (Ascorbic Acid - AA) והרחק מארוחות. עם זאת, יש מעט מידע על ההשפעות של גורמים תזונתיים ושעת הנטילה על יכולת הספיגה של התוסף.
עוד בעניין דומה
במסגרת המחקר נכללו נשים עם חסר ברזל (n=34, עם ערכי פריטין חציוניים של 19.4 מק"ג/ל). הנבדקות קיבלו 100 מ"ג ברזל מסוגים שונים (54Fe, 57Fe, 58Fe) בשש מצבים שונים; (1) עם מים (קבוצת ביקורת) בשעות הבוקר, (2) עם 80 מ"ג AA,י(3) עם 500 מ"ג AA,י(4) עם קפה, (5) עם ארוחת בוקר המכילה קפה ומיץ תפוזים (כ-90 מ"ג AA), ו-(6) עם מים בשעות הצהריים. שיעור הספיגה של ברזל (Fractional Iron Absorption - FIA) מ-204 מנות הברזל שניתנו חושב על בסיס שילוב הסמנים האיזוטופיים השונים בכדוריות הדם.
תוצאות המחקר הדגימו כי בהשוואה למקרי הביקורת, נטילת התוסף יחד עם 80 מ"ג AA הביא לעליה של 80% ב-FIAי(p<0.001), אך נטילה של 500 מ"ג AA לא הגביר עוד את ה-FIAי(p=0.224). נטילה של הברזל יחד עם קפה בלבד גרם לירידה של FIA ב-54% (p=0.004), וכאשר נטלו את הברזל יחד עם ארוחת בוקר המכילה קפה וכ-90 מ"ג AA נצפתה ירידה של 66% ב-FIAי(p<0.001). בהשוואה לנטילה בבוקר, נטילה של תוסף הברזל בשעות הצהריים הביאה לעליה בריכוז ההפסידין בסרום (p<0.001) ולירידה של 37% ב-FIAי(p=0.059).
מסקנת החוקרים הייתה כי לצורך השגת תועלת מירבית מתוסף ברזל בנטילה פומית, יש לצרוך את התוסף בבוקר, בריחוק זמן מארוחות ומשתיית קפה, ויחד עם מאכל או משקה עשיר ב-AA. בהשוואה לצריכה של תוסף ברזל במינון 100 מ"ג בשעות הבוקר עם ארוחת בוקר או קפה, נטילת התוסף עם מיץ תפוזים בלבד הביאה לעליה פי ארבע בספיגה של הברזל אשר מביאה לתוספת של כ-20 מ"ג ברזל בכל נטילה.
מקור: