חדשות

אומץ כפרקטיקה: שימוש בדם מלא גם במקרי טראומה אזרחיים

מחקר בבית החולים מאיר מצא כי מתן דם מלא מסוג O עם כייל נמוך של נוגדנים ( LTOWB) לפצועי טראומה אזרחיים נמצא כבר-יישום ובטוח | התהליך חוסך זמן יקר ומפשט את ניהול הדימום המסיבי

פרופ' מרטין אליס, מנהל בנק הדם במרכז הרפואי מאיר. "הגישה אומצה כפרקטיקה קלינית קבועה גם במקרים של דימומים שאינם טראומטיים". צילום: רמי זרנגר

מחקר שנערך בבתי החולים מאיר בכפר סבא מצא כי מתן דם מלא מסוג O עם כייל נמוך של נוגדנים (Low Titer O Whole Blood – LTOWB) לפצועי טראומה אזרחיים הוא בר-יישום ובטוח. ממצאי המחקר יוצגו בכנס הבינלאומי של בנקי הדם העולמיים, שיתקיים בחודש יוני במילאנו, איטליה.

המחקר בחן את השימוש בדם מסוג LTOWB בפצועי טראומה אזרחית עם דימום מסיבי. מדובר בעיקר בפציעות טראומה קשות עקב תאונות דרכים ופציעות ירי.

המחקר, שנערך על ידי פרופ' מרטין אליס, מנהל בנק הדם, ד"ר אלכס אוסניס, מנהל מעבדת בנק הדם וד"ר אורי יסלוביץ, מנהל הטראומה, כלל 73 פצועים והדגים כי גישה זו מאפשרת טיפול מהיר ויעיל, תוך שמירה על בטיחות המטופלים.

"כאשר פצוע טראומה מגיע לבית החולים עם דימום מסיבי, כל שנייה חשובה ונדרש תהליך מהיר להחזרת נפח הדם האבוד. עד היום, בבתי חולים נהוג לתת לפצועים מוצרי דם נפרדים – כדוריות אדומות, טסיות ופלזמה, אך תהליך זה עלול לקחת זמן יקר", מסביר פרופ' אליס ומוסיף: "כדי לייעל את הטיפול, מרכז רפואי מאיר היה בין הראשונים בארץ להכניס פרוטוקול טיפול מובנה של שימוש בדם מלא בחדר הטראומה - כלומר, מנת דם אחת המכילה את כל הרכיבים החיוניים בבת אחת. השיטה הזו מאפשרת לנו להגיב במהירות עצומה – פשוט להוציא את מנת הדם מהמקרר הנמצא בחדר הטראומה ולתת אותה מיד לפצוע, בלי צורך להכין מרכיבים שונים".

ממצאי המחקר מצביעים על כך שמתן LTOWB בפצועי טראומה אזרחיים הוא בר-יישום ובטוח. מעבר לשיפור התגובה הראשונית, התהליך חוסך זמן יקר ומפשט את ניהול הדימום המסיבי.

בעקבות הצלחת המחקר, "מאיר" הוא בית החולים הראשון בארץ שהכניס את הגישה הזו כפרקטיקה קלינית קבועה גם במקרים של דימומים שאינם טראומטיים, כגון דימום ממערכת העיכול או לאחר לידה.

המחקר מסמן פריצת דרך בשימוש מושכל בעירוי דם מלא עם פלזמה מותאמת, שיכול להציל חיים של מטופלים רבים בישראל וברחבי העולם. כעת מתבצע מחקר המשך בהובלת מספר מרכזים רפואיים בארץ ובעולם לבחינת השיטה על אוכלוסיות רחבות יותר.

נושאים קשורים:  פצועי טראומה,  מנות דם,  LTOWB,  חדשות,  מחקרים,  דימום מאסיבי,  פרופ' מרטין אליס,  ד"ר אלכס אוסניס,  ד"ר אורי יסלוביץ',  בית החולים מאיר
תגובות