PET

הטרוגניות מטבולית בבדיקת PET/CT כגורם חיזוי למהלך B-Cell Lymphoma

החוקרים מצאו שמודל משולב שמתבסס על נתונים שמופקים בבדיקת PET יכול לחזות מראש חולי לימפומת תאי B מדיאסטינלית עמידים לכימותרפיה

03.12.2018, 17:28
סריקת PET (צילום: אילוסטרציה)
סריקת PET (צילום: אילוסטרציה)

צורך חשוב בניהול לימפומת תאי B מדיאסטינלית הוא בזיהוי מראש של מטופלים שטיפול הקו הראשון בהם יכשל, כך שניתן יהיה להתערב במחלתם בטרם תהפוך המחלה עמידה לטיפול. הטרוגניות רבה של קליטת 18FDG בבדיקת PET/CT הועלתה כסמן אפשרי לעמידות כימותרפית בגידולים סולידיים.

במחקר זה, החוקרים בדקו את הערך הפרוגנוסטי של ההטרוגניות המטבולית של 103 מטופלים עם לימפומת תאי B מדיאסטינלית במסגרת מחקר International Extranodal Lymphoma Study 26, שמטרתו לברר את תפקיד ה-PET בתת-סוג זה של לימפומה. הטרוגניות מטבולית הוערכה באמצעות האזור תחת העקומה של הערך התוספתי של היסטוגרמת ערך-נפח.

החוקרים מצאו שההישרדות למשך 5 שנים ללא התקדמות של המחלה עמדה על 94% ועל 73% בקרב קבוצת ההטרוגניות המטבולית הנמוכה והגבוהה, בהתאמה (P=0.0001).

במודל Cox של הישרדות ללא התקדמות של המחלה שכלל גם שונות מטבולית דיכוטומית, נפח גידול מטבולי, פירוק גלוקוז כללי בגידול, אינדקס פרוגנוזה בין-לאומי ונפח גידול (מסה מדיאסטינלית מעל 10 ס"מ), כמו גם גיל כמשתנה רציף, רק פירוק גלוקוז כללי בגידול ושונות מטבולית שמרו על מובהקות סטטיסטית (P<0.001).

שימוש בשני המרכיבים האלה לצורך בניית מודל פרוגנוסטי פשוט הביא לזיהוי מוקדם ומדויק של מטופלים בסיכון גבוה בשלב שבו טיפולים נוספים יוכלו להיות מועילים (ערך חיזוי חיובי 89%; ערך חיזוי שלילי 90% ומעלה).

על פי החוקרים, נתונים אלה יכולים לספק הזדמנות לתכנן מחקרים עתידיים במטרה לסייע למיעוט החולים שמפתחים לימפומת תאי B מדיאסטינלית עמידה לכימותרפיה.

מקור: 

Ceriani, L. et al. (2018) blood. 132 (2)

נושאים קשורים:  PET,  סרטן,  לימפומה,  הדמייה,  גליקוליזה,  מחקרים
תגובות