מחקרים COVID-19

מחקר חדש מגלה מה גורם למעגל הדלקת וקרישת הדם בחולי קורונה

מדענים מבית הספר לרפואה במישיגן בארה"ב גילו אצל חולי קורונה קבוצת נוגדנים עצמיים שגורמים לקרישיות יתר קטלנית בריאות | התגית עשויה להוביל לפיתוח תרופות ייעודיות חדשות לקורונה

צוות רפואי במחלקת קורונה. צילום: נתי שוחט/ פלאש 90

קבוצה ספציפית של נוגדנים המכונה "נוגדנים עצמיים" (Autoantibodies) שאיננה תוקפת את נגיף הקורונה אלא את גופו של הנדבק עצמו, מובילה אצלו להופעת קרישי דם (prothrombotic autoantibodies). במחקר שבו נבדקו 172 מאושפזים עם קורונה בארה"ב, התגלה כי אצל מחציתם התרחשה תופעה זאת.

דיווח על התגלית פורסם בשבוע שעבר ב-Science Translational Medicine והוא נכתב על ידי צוות רב תחומי מבית הספר לרפואה באוניברסיטת מישיגן והמכון הלאומי האמריקאי למחקרי לב וריאות בבתסדה, מדינת מרילנד ובהשתתפות מדען אחד משנחאי, סין. ראש הצוות היה ד"ר ג'ייסון נייט (Knight) מהיחידה לראומטולוגיה במחלקה לרפואה פנימית באוניברסיטת מישיגן באן-ארבור.

עם תחילת מגיפת הקורונה בעולם וכלל שהתבררו עוד ועוד פרטים על מאפייני המחלה, הבינו הרופאים והחוקרים כי גורם התחלואה המשמעותי שמוביל לתמותה הוא התהליך הקטלני של היווצרות קרישי דם הגורמים לחסימת הריאות וגם לשבץ מוחי, בכלל זה בקרב חולים צעירים. במחקר הנוכחי זוהתה קבוצה ספציפית של נוגדנים עצמיים אלה. החוקרים הזריקו אותם לעכברי מעבדה וגם אצלם התפתחו קרישי הדם.

נושא קרישיות היתר בכלי דם בריאות, כתוצאה מהתהליך הדלקתי שמתחולל בחולי קורונה, עלה לדיון כבר באפריל. אז הועלתה השערה שקבוצת תאי הדם הלבנים, נויטרופילים, שאמורים לתקוף ולהשמיד זיהום ממקור חיידקי החודר לגוף, "מתעוררים" כשמתרחשת הדבקה בנגיף COVID-19 ואז נחסמים כלי דם ונוצרים קרישי הדם.

עתה עולה טענת החוקרים בדיווח החדש שנוגדנים עצמיים מניעים את מעגל הדלקת והקרישה. נוגדנים אלה, שנמצאו בקרב חולי קורונה, זהים לנוגדנים שנמצאים אצל חולים במחלה האוטואימונית תסמונת אנטי פוספוליפידית (Antiphospholipid syndrome) ששכיחותה היא 1 ל-2,000 חולים.

קרישי דם בכלי הדם הקטנים אינם מתגלים גם לא בסריקת CT. התוצאה: הם מובילים לאי ספיקה נשימתית ולצורך בהנשמה וכן להתרחשות של התקפי לב ושבץ מוחי.

תגלית הנוגדנים, מעריכים מחברי הדו"ח, תוביל לפיתוח תרופות ייעודיות חדשות לשם כך. במחקר המשך שבו יגויסו מתנדבים ייבדקו רמות הנוגדנים העצמיים הללו, הם יאופיינו ויוברר הקשר שלהם למצב הקליני של החולים, מה גורם להיווצרותם (אולי סיבה גנטית) וכן יבדקו אם ניתן לתת לאותם חולים מדללי דם מתאימים.

נושאים קשורים:  קרישי דם,  19-COVID,  נוגדנים,  קורונה,  חדשות,  מחקר,  תסמונת אנטי פוספוליפידית
תגובות